Със заповед на кмета на София се забранява продажбата на билети от шофьорите в обществения градски транспорт. Това е една от мерките на Столичната община във връзка с разпространението на коронавируса.

Столичният кмет представи пред съветниците мерките, които е взела общината заради коронавируса. 

Обявиха новите мерки заради коронавируса


Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера направи предложение да се затворят пазарите. Фандъкова отговори, че всички пазари към момента се дезинфекцират.

Пред журналистите Карлос Контрера заяви, че е направил предложението като вариант за мярка.

„Вчерашният протест с катафалки беше проведен под недопустима форма. 30-40 катафалки в този момент мисля че не беше удачна тази форма на гражданска инициатива. Освен това, след като масовите мероприятия на закрито вече се ограничават, редно е да започнем да мислим и за събирането на много хора в откритите пространства на пазарите. Опасността не е по-малка“, аргументира се общинският съветник.

Столична община с готовност за борба с коронавируса

istock
istock

От Общината не смятат да забраняват регламентираните протести и масови мероприятия по улиците

„Според мен не бива да ограничаваме демократичните права в този момент. В същото време се надяваме на отговорност от страна на организаторите, има различни и други начини – пред медиите или социалните мрежи. Много е важно да запазим спокойствие, да бъдем отговорни и дисциплинирани. От поведението на всеки един от нас зависи здравето на всички“, апелира Фандъкова, цитирана от БГНЕС. 

В ромските квартали медиатори разясняват за хигиенните мерки, които трябва да се спазват.

По отношение на детските градини се въвежда дезинфекция по 4 пъти на ден.

Медицинските сестри по преценка ще имат право да връщат деца
, дори родителите да носят документ, че са здрави. На щателна проверка сутрин ще се проверяват както децата, така и персоналът на учебните заведения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg