Цените на билетите за международни въздушни пътувания се очаква да останат високи това лято, най-вече заради продължаващия недостиг на нови самолети, установи проучване на германския застраховател "Алианц Трейд" (Allianz Trade), цитирано от ДПА.
 
Производителите се възстановяват бавно от спада в доставките през 2020 година - първата година на пандемията, и не се очаква през текущата година да достигнат глобалното предкризисно ниво от 1600 нови пътнически самолета, според застрахователната група.
 
За авиокомпаниите това вероятно ще означава връщане към рентабилността предвид силното увеличение на търсенето след края на ограниченията, свързани с коронавируса, и спадащите цени на самолетното гориво.
 
Според проучването превозвачите ще могат да продават отделните места на много по-високи цени, отколкото през 2019 година, което ще доведе до повишаване на техните маржини на печалба. Цените на билетите за полети между САЩ и Европа са поскъпнали средно с 23 процента през изминалата година, установява "Алианц".
 
"След три години на загуби авиоиндустрията може да се върне към рентабилност през 2023 година - това е по-рано от очакваното”, каза Мило Богертс, главен изпълнителен директор за немскоговоряща Европа.
 
"Все пак липсата на капацитет остава пречка. Това вероятно ще охлади надеждите на авиокомпаниите за момента. За потребителите това означава, че полетите ще останат скъпи", допълва той.

Бум на изгубени куфари на летищата

"Алианц Трейд" цитира прогнози на международната асоциация на авиокомпаниите ИАТА (IATA), която очаква отрасълът да е на плюс от 9,8 милиарда долара през 2023 година. За сравнение, преди пандемията авиокомпаниите отчетоха печалби от 26,4 милиарда долара през 2019 година с добро запълване на местата на самолетите.
 

iStock
iStock

Според оценките на ИАТА глобалният авиотрафик ще нарасне до 4,35 милиарда пътници през текущата година. Това би било само с 4 процента под нивата от 2019 година.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg