Административният съд в София обяви като незаконно повишението на цената на билетчето за градския транспорт в София на 1,60. Решението се обжалва и цената остава същата.

Повишението от 2018 година е несправедливо по отношение на гражданите. Дори при евентуална промяна на цената, гражданите няма да могат да бъдат компенсирани, заяви в "Денят започва" Милка Христова, заместник-председател на Столичния общински съвет.
 
По думите ѝ тази цена е икономически необоснована и цели само и единствено да набави липсващите средства, моделът е разходно ориентиран, елементите са незаконосъобразни.
 
"Ако се стигне до окончателен съдебен акт, това означава, че тези цени би трябвало да спрат да действат и да се приеме нова наредба, в която да се спазят указанията на съда, при определяне модела на ценообразуване, могат ли да се заведат искове, с които да се търсят суми - не, тъй като от 2016 година ВАС прие едно решение, съобразно което отмяната на наредбите действа занапред, тоест за старо време не могат да се търсят суми", допълни Милка Христова.
 
Според нея това решение би трябвало да има дисциплиниращ характер по отношение на бъдещата тарифна политика.

Може ли да ни таксуват двойно в градския транспорт

"Заявката, която прави управляващото мнозинство е, че ще обжалва това решение, като същевременно подготвят изцяло нова тарифна политика, явно се опитват да повторят стария механизъм. Това е изключително несправедливо по отношение на гражданите и представлява злоупотреба", добави Милка Христова.
 

istock
istock

Тя поясни, че с решението съдът казва, че моделът, който е приет, не стимулира градския транспорт и Столичната община да търси резерви за по-доброто управление на системата, тъй като на практика приема разходите като водещи, а в една система, когато разходите са водещи, тя няма интерес да намалява тези разходи.
 
"Финансовото положение на градския транспорт се влоши заради пандемията и повишаването на цената на тока", каза още Милка Христова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg