Войната между Израел и "Хамас" няма да повлияе на цените на горивата у нас. Това заяви Димитър Хаджидимитров, от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.
 
"Първоначално имаше ръст на цените, който е резултат от стреса на очакванията какво ще се случи след като има регионален конфликт. В момента обаче пазарите са спокойни. Едва ли ще виждаме цени по-различни от това, което виждаме в момента на колонките. Потребителите трябва да са спокойни, че този за сега регионален конфликт няма да повлияе на цените на горивата у нас", каза Димитър Хаджидимитров пред БНТ.
 
"Добрата новина е, че през последните 10-15 дни има понижение на цената с по 6-7 долара на барел, така че ще видим по-ниски цени у нас. Вече го виждаме, цените са с 4-5 ст. по ниски за литър гориво", допълни Хаджидимитров.

ОПЕК+ предупреди, че цената на петрола ще продължи да расте

"Има риск за сигурността в Източното Средиземноморие. Има риск за сигурността в Егейско море. Има вероятност от повишаване на разходите за преминаване през Босфора, което ще засегне примерно Лукойл Нефтохим и други преработватели в района на Черно море", обясни доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.
 

istock
istock

Димитър Хаджидимитров съобщи, че от две седмици Русия е спряла продажбата на готови горива за целия Европейски съюз.
"Така че в момента за България се продава само нефт, готови горива не можем да си купим от Руската федерация от две седмици", допълни експертът от Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg