Броят на електрическите автомобили в София все повече нараства, а новото от есента на 2022 г. е, че в столицата вече няма безплатни зарядни станции. 

Следващата мярка, която се очаква е да има ограничения в паркирането. Според последната статистика от Центъра за градска мобилност, ръстът на електрическите автомобили е 10 % или 4408 броя. Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет коментира темата пред Радио София.

"Въпросът за електрическите автомобили е изключително важен, защото той е въпрос за чистотата на въздуха. Преди всичко нека да напомним, че има няколко много важни положения, които няма да се променят от Общинския съвет и хората трябва да бъдат спокойни. На първо място за електрически автомобил не се плаща местен данък. Това е мярка за да бъдат стимулирани собствениците. На второ място, по силата на решение на Общинския съвет не се плащат "синя" и "зелена" зона, посочи Георгиев.

Може ли да се купи изгодно електромобил втора ръка

Относно това, че една фирма отдава под наем голям брой електромобили Георгиев отбеляза, че тук единственото притеснение е колко губи общината от несъбрани приходи от конкретната фирма и уточни:

istock
istock

"Нека не забравяме, че тази фирма отдава под наем автомобилите и те се ползват от гражданите. Така че улеснението, което предоставяме ние в крайна сметка е за гражданите на София и трябва да се направи много внимателен анализ преди да се въвеждат ограничения. Нашата цел обаче е съвършено друга. Тя е да въвеждаме нови стимули и да улесняваме, но големият проблем е със зарядната инфраструктура. Искам са се похваля съвсем скромно, че от последния ми разговор резултатите са, че през последните около 8 месеца имаме 17 зарядни станции, от които 12 са нови".

По силата на решение на Общинския съвет собствениците на електрически автомобили не са задължени да слагат допълнителни стикери от Центъра за градска мобилност и могат необезпокоявано да паркират в "Синя" и "Зелена зона" без оглед на престоя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg