Различни гласове за повишаване на цените на платеното паркиране в София се чуват от известно време в общественото пространство.

Заместник-кметът на София по транспорта Кристиан Кръстев обясни, че е възложил изследване на попълването на местата в зоните за платено паркиране, предаде БНР.

Шефът на ЦГМ Румяна Милова заяви, че в момента синята зона се пълни на 90%. Именно препълването на зоните е една от предпоставките за вдигането на цената.

Паркирането в София поскъпва

„Това довежда до логиката зоната да бъде увеличена като цена. Гражданите, които живеят в съответните зони, са основният двигател, който иска увеличаване на цената, защото самите те нямат къде да паркират“, заяви Кръстев. Според него така хората ще използват по-често градския транспорт.

Главният архитект на София Здравко Здравков също е на мнение, че трябва да се търси начин за редуциране на автомобилите в столицата, а едни от вариантите е по-скъпи зони за паркиране, както и създаването на нови такива.

Още 10 000 места в зелена зона в София

В момента цената на синята зона, която обхваща само идеалния център струва 2 лв. за час и колата може да седи в нея не повече от два последователни часа.

На ръба на закона ли е "паякът"

Зелената зона е по-евтиният вариант на платеното паркиране, като един час престой в нея струва 1 лев., а колата не може да стои в зоната повече от четири последователни часа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg