Намаленото потребление на светли горива в световен мащаб е факт. Тази тенденция се задържа повече от три месеца. В момента забелязваме петролни излишъци от около 500-550 000 барела дневно. От намаленото потребление цената на горивата тръгват надолу. Това заяви пред БНТ Димитър Хаджидимитров, председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Експерт: Над 3 лева за бензин и дизел след 1 март

"Виждаме едни цени от 75-77 долара за барел, което е нормално. Дали тези цени ще се задържат - не се знае, защото това зависи не само от потреблението, но и от възможни проблеми в Червено море, неочаквани военни конфликти и т.н.", допълни пред националната телевизия той.

Според Димитър Хаджидимитров ситуацията в Червено море е спокойна - танкерите преминават свободно, благодарение на американската охрана на коридора за горива.

istock
istock

По думите му в следващите 2-3 години ще се наблюдава увеличение на горивата, но в следващите месеци ще се задържат.

"В месеците до май ще наблюдаваме цени по бензиностанциите от порядъка около 2,50-2,60 лв. на колонка за светли горива", каза Хаджидимитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg