От 1 февруари децата на възраст до 14 години ще пътуват с безплатна карта в градския транспорт в София. От тази дата родителите им ще трябва да сменят пластиките им с нови.
 
За да се получи такава карта, трябва да се представи удостоверение за раждане на детето и документ, доказващ, че родителите имат постоянен или настоящ адрес на територията на Столичната община.
 
„Всички деца до 14-годишна възраст от 1 февруари ще могат да вземат безплатно документ за пътуване срещу копия на акта за раждане или друг документ, удостоверяващ възрастта на детето, както и документ на родителя, удостоверяващ постоянния адрес. Или, ако няма възможност за постоянен, удостоверение за настоящ адрес на територията на Столичната община”, обясни в предаването „Здравей, България” по NOVA Димитър Дилчев, директор на Центъра за градска мобилност.

От 1 февруари децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт

По думите му подаването на такива документи и получаването на нова пластика могат да се случат във всички пунктове на ЦГМ. Достатъчно е да присъства единият родител, който отговаря на условията и има постоянен или пък настоящ адрес на територията на Столичната община.
 

г

Дилчев поясни, че на всеки родител, който е закупил превозен документ, парите, които остават до края на периода на предплатените карти, ще бъдат възстановени. В същото време ще бъде предоставена и нова пластика за безплатно пътуване.
 
„Картата за деца от 7 до 14 години е пластика, на която ще пише името и ще има снимка на детето. И децата, както и всички други пътници, е задължително в градския транспорт да валидират превозния си документ, така че това да удостовери и редовността на пътуването”, посочи директорът на Центъра за градска мобилност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg