Стотици полети са отменени в Германия днес заради еднодневната стачка на служителите по сигурността на 11 летища в страната, предаде ДПА. 

Заради протестните действия са спрени проверките за сигурност на 11-те засегнати летища, което означава, че пътниците не могат да влязат на територията на аерогарите или да се качат на самолетите.

Последиците от стачката, която на повечето места започна в ранните часове на днешния ден, обаче силно варират.

Засегнати от протестите са летищата във Франкфурт, Хамбург, Бремен, Берлин, Лайпциг, Дюселдорф, Кьолн, Хановер, Щутгарт, Ерфурт и Дрезден. 

Абсурден случай с нискотарифна авиокомпания

Във Франкфурт, където е най-натовареният авиовъзел в страната, към сутринта на днешния ден са отменени около 310 полета от общо 1120 по разписание. 

Авиопревозвачът "Луфтханза" (Lufthansa), чиято база е франкфуртското летище, обяви планове да продължи да изпълнява разписанието си почти изцяло за пристигащите и транзитни пътници, макар че плановете на заминаващите пътници няма да могат да бъдат осъществени. 

iStock
iStock

В Берлин всички заминаващи и много пристигащи полети са отменени и терминалът днес сутринта изглеждаше опустял. 

В Дюселдорф около една трета от излитащите и кацащите полети са отменени, а в близкия Кьолн, където протестът започна вчера вечерта, на практика целият авиотрафик е спрял. Други летища, като това в Мюнхен, не са засегнати от стачката и до голяма степен работят по обичайното си разписание. 

Авиокомпании бавят жалби на пътници

Според оценка на браншовата организация А Де Фау (ADV) стачката ще доведе до забавяне или отмяна на 1100 полета и ще засегнат 200 000 пътници. 

Синдикатът "Ферди" (Verdi) настоява за повишаване на възнагражденията с 2,80 евро на час за около 25 000 служители на частни компании за авиационна сигурност. Компаниите отхвърлиха това искане като твърде скъпо - според тях то ще струва 250 млн. евро годишно. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg