Реалната цена на горивата е между 50 стотинки и 1 лев надолу. Това каза бившият енергиен министър Трайчо Трайков пред NOVANEWS.

По думите му от 5 декември ще се забрани на всички в Европа да произвеждат от руски петрол, а ние ще можем да го използваме само за нашия пазар и цената ще е с лев надолу.

"Ако беше разрешено ЕК нямаше да се занимава с темата за дерогация и уязвимост на държавите. Направиха се много пари, които развратиха обществото, трябва да се съобразим с правилата на ЕС", подчерта той.

Очаква се голям спад в цената на дизела

Трайков отбеляза, че цените на горивата без данъци и акцизи са най-ниски в България.

"Имаше дълги периоди, в които цените на дизела бяха в петте най-скъпи в Европа, след данъците и акцизите поевтиняваше. Поне два-три пъти повече от 700-те милиона трябва да е печалбата на "Лукойл", като се види колко нефт се преработва. Размерът е подценен и гарантиран. 4 млрд. лева са загубите за хазната", смята експертът. 

istock
istock

Според него технологично алтернативите за работа с неруски петрол са възможни.

Предлагат отстъпка от 1 лв. за литър гориво


"Твърди се, че не е така, но дали трябва да бъде приемано като аргумент? Ако кажат, че не могат да се справят и ще затворят, тогава поема държавата. Ще се намерят специалисти, които да покажат, че може да се работи както с руски, така и с неруски газ", посочи той. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg