Концесионерът на летище София - „Соф Кънект“ има три основни стратегии за увеличаване свързаността на България. В момента работят върху свързването на София със света само с едно прекачване, увеличаване броя на директните дестинации и привличането на повече дълги полети, преминаващи през летище София.

Това заявиха представители на компанията на среща в Министерство на туризма. Те са сигурни са, че общата работа на едно летище с Министерството на туризма и общината, ще доведе до увеличаване на туристическия поток.

Според Хесус Кабайеро Пинто – изпълнителен директор, председател на управителния съвет на „Соф Кънект“ проблемите с визовия режим водят до значително намаляване на потока  туристи от Близкия изток и Арабския полуостров.

Министър Проданов заяви, че ще поеме ангажимент да съдейства за реализирането на тази идея. Той подчерта, че част от приоритетите на министерството ще бъдат преодоляване на проблемите с нелегалните екскурзоводи в страната, проблемите с недостатъчната подкрепата от страна на държавата към сектора и финансирането му, както и визовия режим.

Христо Проданов поясни, че е възможно да се направи програма съвместно с Министерството на образованието за изпълнение на услуги от страна на екскурзоводите като по този начин се помогне с финансирането в кратки срокове.

Билетите за самолет поскъпват драстично

Предстои темата да бъде дискутирана със сектора, Министерството на туризма и Министерството на образованието.

istock
istock

Относно Ковид кризата министърът заяви, че към момента Министерство на туризма е постигнало договореност с Националния щаб за отпадане задължението за ваксинация на децата от 12 до 17 години, които идват в България като туристи. По този начин се надява повече хора да посетят страната ни.

Министър Проданов завърши, че за него летище „София“ е вратата на България и от страна на министерство на туризма има необходимата подкрепа и желание за сътрудничество.

В Министерството на туризма се състояха срещи и със Съюза на екскурзоводите в България, Асоциация на екскурзоводите в България, Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“-Бургас, „Планини и хора“ – асоциация на планинските водачи в България.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg