Таксиметрови шофьори са гневни, че липсва контрол над нерегламентираната дейност. Те готвят национален протест на 13 октомври.
 

Вчера Националният таксиметров синдикат (НТС) поиска оставката на директора на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски.

Причината – според бранша, автомобилната администрация се е провалила в опитите си да се справи с преустановяването на нерегламентираните таксиметрови дейности.

„Незаконните таксиметрови практики, които се организират от руското приложение в София, както и в други градове на страната, общо четири, са проблем, който ние поставяме на дневен ред от 2018 г.“, посочи Красимир Цветков от синдиката. Според него незаконните практики „притискат сектора“ от години, а ИААА демонстрира неразбиране за същността на проблема.
 
Таксиметровият бранш се позовава на решение на КЗК, в което се казва, че това представлява незаконна дейност и нелоялна конкуренция. Това е потвърдено и от две съдебни инстанции.

С новите по-високи цени работят вече такситата

„НТС считаме, че подобни действия или бездействия от страна на ръководството на ИААА реално засилват натиска от нелоялната конкуренция върху бранша ни, който вече втора година функционира в условията на криза“, посочи още Красимир Цветков.
 

istock
istock

На този фон – въпреки заплахата от затвор и конфискация на автомобила, превозът с цивилна кола на принципа на такси е в разцвета си, посочва NOVA.
 

Няколко клика на телефона за сваляне на приложение и чакане около 9 минути. Толкова е нужно, докато дойде нерегламентираният превоз, показа експеримент.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg