Работещите в столичното метро излизат на протест. Искат гаранции, че ще бъдат изпълнени обещанията за увеличение на заплатите им. Възникнал е спор между синдикатите как точно да се разпредели 15-процентното увеличение, договорено с общината за фонд "Работна заплата", съобщава БНТ.

"Тъй като има сериозна диспропорция, диференциация вътре в самите длъжности на работниците в Метрополитена предложихме да има увеличение с намаляващ процент. Т.е. най-ниските основните заплахи да получат най-голям процент увеличение, а най-високите най-малък процент.

Служители в метрото излизат на протест заради ниските заплати


Дълги спорове имахме с колегите от другите синдикати. Работодателят принципно приема нашето предложение, но във вчерашния ден колегите от КНСБ изразиха едва ли не несъгласие. При което днес правят протест, че искат достойно заплащане и настояват за 15% увеличение на всички заплати, нещо, което ние не споделяме. Това означава да се увеличат разликите в заплатите.

Ако сега разликите в основните заплатите на машинистите е 987 лв. като начислим 15% увеличение на всеки машинист, тази разлика ще надмине 1100 лв. Говорим за едни и същи професии, един и същ труд", подчерта пред БНТ Иван Кирилов, председател на Федерацията на транспортните работници към КТ Подкрепа.

Снимката е архивна


"Когато има такива различия се прави така - или се прилагат различни проценти за различните основни заплати или номинално се дава една и съща сума. Ако искаме по-агресивно и решително да намалим разликите, това се прави с различен процент за различни нива на основните възнаграждения. Проблемът датира от години назад. Основната заплата се определя през коефициенти с различен смисъл. Най-субективният е коефициент трудово участие.

От лятото на 2022 г. тези проценти отпадат, но вече имаме проблем за решаване. Председателите на синдикални организации трябва да си дават сметка, че заиграването по този начин по тези проблеми може да доведе до не много добър край", предупреди Ваня Григорова, общ. съветник от групата на “БСП за България”.

"Надяваме се, че ще изгладим тези различия по споразумението с 15% увеличение на всички заплати. Работниците очакват точно това. Не е работа на синдикатите да разпределят допълнително това, което вече е договорено. Има механизъм, по който заедно с общината може да се направи така, че тези разлики да бъдат стопени, когато това е възможно.

Ще търсим варианти от септември да има допълнително споразумение за увеличение на заплатите на служителите в градския транспорт на София
и можем да направим тези стъпки. Сега не е подходящ момент, защото просто е обещано нещо друго", отбеляза Александър Шопов, председател на Федерацията на транспортните синдикати.

Ваня Григорова репликира:

"Тези 15% най-сетне ги постигнаха синдикатите, но в споразумението е записано, че разпределението на средствата ще се осъществява вътре в предприятията, след постигане на съгласие със синдикатите. 15% е увеличението на фонд "Работна заплата", а не на всеки един работник."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase