След като регионалните летища на Гърция отвориха за туристи и се присъединиха към тези в Атина и Солун, за да посрещнат повече от 200 международни полета, здравните власти остават в готовност да наблюдават въздействието на следващата фаза на отварянето на страната спрямо нейния епидемиологичен профил.

Следващите две седмици се очаква да бъдат критични за определяне на регулацията за чуждестранните туристи.

Освен жителите на страните от Европейския съюз и Шенгенската зона, Гърция също официално приема от 1 юли туристи от 14 държави извън ЕС, включително Австралия, Япония, Канада, Нова Зеландия, Южна Корея и Китай (въпреки че последната ще зависи относно реципрочно споразумение с Пекин, което все още е висящо).

Гранична полиция: Носете хартиено копие на QR-кода при пътуване за Гърция

Следващото решение ще бъде взето на 15 юли, когато ще се реши дали забраната за полети от Обединеното кралство и Швеция, където нивата на нови регистрирани заразени с коронавируса остават високи, ще бъде отменена или допълнително удължена.

istock
istock

Що се отнася до пристигането на суша, понастоящем единственият граничен пункт на Гърция с България, който е отворен за туристи остава Кулата - Промахон.

Вчера от 23 нови случая на коронавирусни инфекции, 11 са от чужди граждани.

Въпреки че Гърция продължава да се справя сравнително добре в ограничаването на разпространението на коронавируса - с 3,432 случая в цялата страна и 192 смъртни случая до момента - през последните седмици се наблюдава възходяща тенденция на инфекциите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg