Темповете на записвания за летния сезон са средно с около 20 процента повече в сравнение с миналата година, каза днес във Варна служебният министър на туризма Илин Димитров, който участва в отбелязването на националния празник – 3 март, в крайморския град. Той допълни, че има не само оптимизъм за предстоящия сезон, но и реално движение нагоре спрямо миналата година. Според него това е хубаво, а раздвижването е по всички пазари. 

Димитров посочи, че изоставаме на немския пазар. Предстоящата борса в Берлин ще покаже съвсем ясно какви са тенденциите и какво предстои, каза още той. Според него, немският пазар е чувствителен и е важен за крилата на сезона. Проблемът с този пазар са чартърните програми, които са заявени в по-малък обем от предишни години, обясни министърът.

Драстично по-скъпа почивка на морето това лято

Според Димитров, предизвикателството за сезона няма да бъде броят на туристите, които ще дойдат, а как хотелиерите ще съумеят да се справят с повишените цени на продуктите. 

istock
istock

Добро впечатление прави това, че за Великден също има сериозен интерес, като пакетите са различни, каза още той. Записвания има както в хотелите висока категория, така и в нискокатегорийните. Традиционно за Великден записванията са от българи и румънци, но има раздвижване и на други пазари.

Хотели по морето отварят за Великден

Зимният сезон надмина нивата от 2019 година, имаме пет процента над тях, което означава, че вече не говорим за възстановяване на зимния сезон, а за ръст, отбеляза Димитров. Министърът поздрави всички хотелиери по зимните курорти, които въпреки липсата на сняг, са проявили изобретателност, намерили са забавления за своите гости и резултатите са налице.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg