Записванията за Великденските празници вървят в пълна сила, отварят почти всички хотели по Северното Черноморие.

Над 80 процента от туристите по Северното, а и по Южното ни Черноморие, са лоялни, основно румънци, които всеки Великден избират да прекарат тук почивните дни за Възкресение Христово.

На тях им допада това, че цените при нас са прилични, харесват им и спа центровете ни. Останалите туристи за Великден по Българското Черноморие тази година са българите от големите градове, избрали ранната пролет за почивка на море. Това каза за Радио Варна проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Кои са най-честите нарушения в туризма

Предположението на експерта е, че ако не се промени заобикалящата ни среда, сезон 2023 ще бъде по-добър от миналогодишния, поне на равнищата от 2019-а - годината преди ковид пандемията.

Проф. Маринов съобщи още, че германският пазар все още не е достигнал равнищата си от този период (2019 г.) и това касае всички дестинации, включително и България.

istock
istock

"Към момента записванията на немския пазар вървят добре и ни очаква доста приличен сезон на този пазар, който е основен и важен за България. През последните години търпим кризи там най-вече заради пандемията, но и заради войната в Украйна. Хората са притеснени и предпочитат дестинации, които са по-далеч от военните действия - Гърция, Турция, Северноафриканските страни", допълни проф. Стоян Маринов.

Как почивката може да ви излезе по-евтино

В момента се провежда туристическото изложение в Белград, а паралелно с него - и това в Букурещ. От 7 до 9 март ще се състои и Берлинската борса. България участва активно в тези форуми, информира Маринов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg