450 000 българи са останали, за да почиват у нас през миналата година, което означава, че имаме качествен туристически продукт. Това заяви във Варна по време на форум, посветен на 60-годишнината на Колежа по туризъм, министърът на туризма Илин Димитров.

Той информира, че продължава назначаването на туристически аташета, които да работят за България на различните пазари. Продължават и активните срещи с представители на бизнеса в различни страни.

Как почивката може да ви излезе по-евтино

В момента в България има туристически аташета в Полша, Германия, предстои да изпратим в Турция, съобщи Димитров. "Планирам във втория мандат да изпратим такива в Румъния и Обединеното кралство. Туристическото аташе в Полша беше влязло в класацията топ 100 влиятелни фигури в туризма", подчерта ресорният министър.

По думите му, с 30 % са се увеличили записванията на немски туристи за лятна почивка в България, по данни на големите туроператори.

istock
istock

"Със сигурност няма да стигнем нивата от 2019 г., тъй като спадът е два пъти и половина, близо три, но това е стъпка в правилната посока. Много е важен начинът, по който рекламираме. Записванията вървят добре, туризмът стои стабилно. Зимният ни сезон е изключително интензивен, в момента - февруари месец, почти няма места. Искрено се надявам да има по-дълго време сняг и сезонът да се удължи във времето", допълни Илин Димитров.

Над 200 туроператори у нас са с отнета регистрация

За изплащанията на парите на хотелиерите, подслонили бежанци от Украйна, министърът съобщи, че е възложил финална ревизия, за да се види дали няма пропуснати. Дали програмата ще бъде удължена зависи от Националния оперативен щаб, подчерта Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg