София е на трето място в Европа сред най-добрите дестинации за луксозен уелнес туризъм, показва проучване на компанията "Оу Ви Оу нетуърк" (OVO Network), която управлява онлайн портал за отдаване под наем на недвижими имоти.

Само Барселона и Цюрих изпреварват нашата столица в класацията.

Проучването на "Оу Ви Оу нетуърк" отчита наличието на ресторанти със звезди "Мишлен" (Michelin), на хотели с категория "5 звезди" и луксозни спа центрове, съотнесени към броя на туристите, както и нивото на "сигурност и лукс" в градовете, определяни като най-популярни туристически дестинации. На тази база са селектирани най-елитните ваканционни дестинации за 2023 г.

България е любима туристическа дестинация за турците

И така, данните от изследването показват, че София се гордее с впечатляващите 83 спа центъра с 4 и повече звезди. Това означава, че на 1 милион туристи се падат по 60 луксозни спа центъра. Това е повече от два пъти от средното равнище за градовете, включени в проучването, отбелязва "Оу Ви Оу нетуърк".

istock
istock

София също така е една от най-желаните дестинации за луксозен престой. Българската столица заема 10-о място в класацията на онлайн търсачката "Гугъл" (Google) за дестинация, която се асоциира при търсене на информация, свързана с лукса. 

В София има 12 хотела с категория "5 звезди", сочи проучването.

По отношение на ресторантите със звезди "Мишлен", на луксозните спа центрове и хотели, както и нивото на сигурност, Цюрих, Женева и Мадрид са класирани на челните места в изследването на "Оу Ви Оу нетуърк".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg