Ясни и прозрачни процедури по отдаване под наем на плажовете са сред приоритетите в работата на служебния министър на туризма Илин Димитров. Той съобщи пред журналисти, че се предвижда да има видеонаблюдение и присъствие на представители на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), МВР, ДАНС. 

Друго направление, върху което ще се фокусира министерството, е ограничаване на нелегалните екскурзии. Това ще стане чрез засилени екипни проверки с експерти от КЗП, МВР и НАП. Те ще се правят по границите, ще се реагира и на сигнали, които могат да се подават до министерството и КЗП.

София в челната тройка за луксозен уелнес туризъм в Европа

Министърът съобщи, че са дерегистрирани 211 туроператори заради непредставяне на задължителната застраховка "Отговорност на туроператора". Димитров заяви намерение в края на мандата да бъдат подготвени предложения за законови промени във връзка с проблема с нелегалните екскурзии.

istock
istock

По отношение на негативната тенденция с намаляващите германски туристи от началото на ковид кризата, които вече са три пъти по-малко, има вариант за финансиране на засилена реклама на пазарa в Германия чрез туроператорите. Ще заложим в обществените поръчки малко по-голяма сума и фирмите, които ще ги спечелят, ще са задължени да рекламират и през туроператорите, каза Димитров.

България е любима туристическа дестинация за турците

По темата за гаранционния фонд в туризма заместник-министър Ирена Георгиева съобщи, че до средата на месеца се очаква да има завършен доклад, подготвен от Дружеството на актюерите в България. Предстои той да бъде обсъден с туроператорските асоциации. Ще има и разговори с ББР дали финансовата институция може да финансира първоначалните вноски във фонда, като продължение на разговорите на министерството, водени в началото на миналата година.

Министерството ще работи и за разкриване на туристически представителства в Румъния и Великобритания, а за Турция е в процес процедурата по назначаване на туристическо аташе. В отговор на въпрос министърът каза, че по предварителни данни януари се очертава да е по-добър от януари миналата година, който бе рекорден за зимния сезон.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg