"Според данни на трите основни организации на туроператорите в периода от 13 март до 1 юни резервации – ранни или цялостни, са направили около 300 000 българи, които са планирали да пътуват в чужбина".

Това заяви пред NOVA министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите ѝ най-засегнати от ситуацията с разпространението на коронавируса са тези туроператори, които предлагат екскурзии в чужбина.

Няма да възстановяват суми за почивки до 13 юни


Николина Ангелкова препоръча на българите, които са резервирали екскурзии в този период да се възползват от възможностите за алтернативно пътуване или ваучери.

По данни на Министерството на туризма пряко заетите в областта на туризма през 2019 година са били 167 000 през четвъртото тримесечие и 202 000 – през летния сезон.

istock
istock

Ангелкова обясни, че е направена анкета от туристическите организации. Половината от анкетираните са пуснали служителите си в неплатен или платен отпуск.

Как ще пътува светът след края на пандемията

„Другите казват, че ако кризата продължи по-дълго ще освобождават служители. Едва около 10% са запазили голяма част от работещите“, обясни министърът на туризма.

Тя отново изрази надежда, че България ще има късен летен сезон.

„Очертаваше се 2020 година да бъде най-успешната година, тъй като щеше да надхвърлим 10 000 чуждестранни туристи“, каза Ангелкова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg