Докато много страни се опитват да се справят с увеличаващото се разпространение на коронавируса и основните туристически атракции остават напълно безлюдни, ново проучване на Luggage hero установява, че светът на пътуванията е все още жив, пише „Форбс“.

Повече от половината американци (58%) планират да пътуват между май и септември 2020 г., стига страните да не са все още под карантина.

Изследването обаче установява, че повечето хора ще бъдат предпазливи. Една четвърт от участниците в него планират да избегнат големите градове и обществения транспорт.

Как да си потърсим правата при отменено пътуване

„Търсенето на услугите на туристически компании ще бъде по-силно от всякога, когато пандемията приключи“, казва Джанис Лавец, мениджър на сайта, извършил проучването.

Как ще пътуват хората, когато пандемията приключи?

Те ще останат в страните си, сочат изследванията.

Мнозина ще избегнат международните пътувания, защото ще се чувстват по-сигурни, ако са по-близо до дома си. Пътуванията ще бъдат вътре в страната, за да се избегнат полети с авиокомпании и пътувания с круизи.

istock
istock

Пътуванията ще бъдат и по-кратки. Поради въздействието на икономиката, класическите двуседмични ваканции е по-вероятно да се превърнат в удължени уикенди.

Забраняват почивки и екскурзии у нас и в чужбина

Ще се възстанови ли туристическата индустрия?

"Пътуванията и туризмът са много устойчива индустрия, която се възстановява от болести и бедствия отново и отново", казва Джон Лоуъл от „Travel Leaders Group“.

Наблюдателите на индустрията прогнозират бързо завръщане към туризма, въпреки настоящите предвиждания за бедност и мрачно бъдеще.

В подкрепа на това са твърденията, че туризмът бързо се е възстановил след други пандемии и бедствия, включително след атентата на 11 септември.

istock
istock

Как ще изглеждат пътуванията след коронавируса?

Туристическите центрове вероятно ще стартират агресивна програма за възстановяване от вируса веднага щом пандемията отшуми. Това е прогнозата на Уейн Смит, ръководител на Катедрата по хотелиерство и управление на туризма в колежа Чарлстън.

„Повечето страни ще създадат стратегия за възстановяване и вероятно ще въведат някои отстъпки“, казва Смит.

Според него най-добрите стратегии не се отнасят непременно до по-ниските цени, а до качеството.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg