Близо 3,5 млн. лв. от националния бюджет са изплатени на 20 туроператори, които използват чартърни полети.

34 компании подадоха заявления за държавна субсидия от 35 евро на седалка. За тази помощ към бранша бяха отпуснати 55 млн. лв. от държавния бюджет, а схемата обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември 2020 г., и представлява първа фаза от антикризисната мярка. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова във Варна.

Туроператорите дължат 150 млн. лева на клиенти

Тя информира още, че от 1 януари тази година започва реализацията на втора фаза на тази мярка.

Помощта от 35 евро е за турист, пристигнал в България в периода 01.01.2021–31.05.2021 г., и е в брутно изражение, т. e. преди приспадането на данъци или други такси.
Тя ще бъде реализирана с вече одобрените, но неусвоени средства, уточни министърът.

iStock
iStock

Вицепремиерът съобщи още, че през декември беше прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което се регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното прилагане.

Николова: Бизнесът е дисциплиниран в зимните ни курорти

По думите ѝ субсидията e предвидена за туроператорите и туристическите агенти под формата на безвъзмездни средства в размер на 4% от техния оборот без ДДС през 2019 г. Финансирането ще може да се използва приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

Общата стойност на държавната субсидия е в размер на 51 млн. лв., с които предвиждаме да помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорска и туристическата агентска дейност, заяви министър Николова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg