Към 16 март 95 места за настаняване с общ леглови капацитет 18 276 места, част от който е запълнен, са заявили желание за участие в програмата за настаняване на украински бежанци. Това каза заместник-министърът по туризъм Ирена Георгиева по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия по мярката "40 лева" за настаняване на бежанци

Всеки ден в министерството се заявява интерес от различни места за настаняване, но не толкова от хотели с голям леглови капацитет, колкото от средни, малки хотели и много къщи за гости, което разширява географията на възможното настаняване, посочи Георгиева. Тя допълни, че при насочването на бежанците ръководещото е бързината, ефективността и удобството на бежанците при избора на локация за настаняването им.

Месец за месец ще изплащат парите на хотелиерите, настанили украински бежанци

Георгиева съобщи, че извън областите, в които има масово настаняване на бежанци - Варна, Бургас и Добрич, областният управител на Видин също е изразил готовност за настаняване на поне 100 бежанци и населението на града е съпричастно и лично обгрижва около 50 бежанци от Украйна. Подобен разговор е имало и с община Пловдив, където обаче големите хотели са резервирани за участие в програмата, както и колегите им в София. Георгиева съобщи, че верига хотели от област Варна, в това число и като доброволци, участват много сърцато в този процес.

Заместник-министърът посочи, че няма проблем списъкът с тези 95 места за настаняване да е публичен, но информацията за това как варират тези места няма да е точна във всеки един момент. Националният туристически регистър е източник на информацията за съществуваща хотелска база. Там има регистрирани над 20 000 места за настаняване, напомни Георгиева.

istock
istock

Министерството отговаря основно за организация по настаняването на украинските граждани в регистрираните места за настаняване и ще администрира изплащането на сумите на хотелиерите, каза тя. Получилите временна закрила хора имат право на помощ за подслон и изхранване три пъти на ден в размер на 40 лева без ДДС, но с включен туристически данък за срок от три месеца, като не се прави разлика между дете и възрастен, каза Георгиева. Същата помощ ще получат и хората, заявили желание за достъп до пазара на труда у нас, но само за един месец от датата на това заявяване.

Спад в приходите си отчитат хотелиери 

Първият период, който ще бъде разплатен, е от 24 февруари до 31 март. Местата за настаняване ще могат да заявяват желанието си да участват в програма чрез стандартизирана заявка, която ще се публикува на интернет страниците на правителството и министерството с кратка информация за процедурата. Задължително е информацията за настанените хора да бъде регистрирана в Единната система за туристическа информация, като при заявяване на средствата ще се прави проверка чрез системата. Контрол ще се прави по служебен път чрез гранична полиция и служба "Миграция", а за бежанците, които са започнали работа, и чрез НАП.

Георгиева каза, че такава помощ се прилага и за обектите на НОИ - болници, лечебни центрове, почивни станции, собственост на държавата и общините и за тях се прави временен регистър, но идеята е всички места, които могат да приютят бежанците, да бъдат систематизирани на едно място. Заместник-министърът заяви, че ще бъде направено всичко възможно за това хотелиерите колкото се може по-бързо след кандидатстване да получат полагащите им се средства.

Срокът за настаняване и помощ на този етап е предвиден за три месеца, така е направен и разчетът за планираните средства, които ще са от централния държавен бюджет, като има преговори на европейско равнище да може тези средства да се предоставят от Фонд "Солидарност", допълни Георгиева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg