На онлайн заседание днес Столичният общински съвет (СОС) с пълно единодушие даде съгласие Столична община да разходва до 300 хил.лв. от бюджета на общината за оказване на помощ на граждани, пристигащи от Украйна, търсещи закрила на територията на България. Вносител на доклада, публикуван на интернет страницата на СОС, е столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В него кметът посочва, че средствата ще се изразходват за осигуряване на транспортни средства, екип и логистика, необходими за извозването на чужденци, търсещи закрила на територията на Република България от граничните пунктове и населени места на Румъния до България – Столична община. Средствата ще се използват за осигуряване на настаняване и издръжка на желаещите чужденци в бази – общинска собственост, включително управлявани от общински дружества.

Банка у нас открива сметки на украински бежанци без такси

В мотивите си Йорданка Фандъкова заявява, че сме свидетели на безпрецедентен военен конфликт в Украйна. Обществото ни е съпричастно с бягащите от войната украински граждани. Осезаеми ще бъдат последиците върху икономическия и социален живот в страната ни, като последица от военните действия. Украинските граждани са най-засегнати, те са уплашени, принудени да бягат, оставяйки дом и близки, за да спасят себе си и децата си. По-голямата част от тях нямат къде да отидат и разчитат единствено на помощта на страната, в която отиват4, отбелязва столичният кмет.

istock
istock

Още в първите дни Столична община организира помощ за бягащите от войната граждани от Украйна, като осигури транспорт и настаняване в общински бази, отбелязва Фандъкова в доклада. Всеки ден броят на хората, търсещи помощ, се увеличава и с цел защита на човешките права на тези граждани е необходимо да вземем неотложни мерки и да се подготвим за пристигането на все повече бягащи жени, деца и възрастни хора, като създадем организация и помощ за придвижване, настаняване и издръжка, осигуряване на достъп до медицински грижи, първоначално осигуряване на най-необходимото, посочва кметът и допълва, че посочената организация изисква разходване на финансови средства от страна на Столична община, които не са планирани в годишния бюджет.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg