Въпреки че не е нетипично гостите на хотела да си вземат по нещо "за спомен", обичайно става въпрос за тоалетни принадлежности.

Някои гости обаче извеждат тази тенденция на следващо ниво и крадат матраци, кафемашини и произведения на изкуството от стаите си, разкрива проучване.

Проучвайки 1 157 четири- и петзвездни хотели, сайтът за рецензии на хотели и спа Wellness Heaven откри, че изненадващо количество обемисти вещи изчезват всяка година. И колкото по-луксозен е хотелът, толкова по-голяма е вероятността за кражба на скъпи вещи.

Неприятна изненада чака туристите в Турция

"Това е изненадващо, тъй като за хотелската група е доста лесно да идентифицира кой гост е извършил кражба от стаята - все пак е регистриран", коментира Тасило Кийлман, изпълнителен директор на Wellness Heaven, пред CNN Travel.

Около 49 хотела съобщават, че са им откраднати матраци от 2018 г. насам, като едно заведение заявява, че крадците са изнесли матрак посред нощ, използвайки асансьор, който отива директно до подземния паркинг.

istock
istock

От 5-звездните комплекси често се крадат и произведения на изкуството, като 37% от хотелите от най-високо ниво са отчели такава кражба. Кражбите на кафемашини, телевизори и таблети също зачестяват. Все пак най-често се посяга на кърпи, халати и закачалки.

Но наред с по-стандартните примери, има и някои изключително необичайни кражби.

Един хотел съобщил, че от фоайето му е изчезнало пиано, а друг близо до Залцбург казва, че дървените пейки от сауната му са били откраднати.

Друг гост в английски хотел взел цифрите от вратата на стаята, и кражбата била разкрита едва когато следващият гост, отседнал там, се затруднил да намери стаята си.

Кийлман каза, че много от хотелите предпочитат да не съобщават за кражбите. „В много случаи те не съобщават за тези инциденти в полицията, защото не искат да бъдат свързвани с престъпността“, коментира той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg