В Юкасарви, най-северната точка в Швеция, с температура доста под точката на замръзване, се оформя художествено чудо.

Леденият хотел в град Кируна - мразовита атракция, която се строи от сняг и лед всяка зима в продължение на три десетилетия - отвори вратите си за сезона, информира Евронюз.

Деликатните детайли, като полилей, изработен изцяло от лед, са с материали от близката замръзнала река.

Неприятна изненада чака туристите в Турция

В него има общо 15 индивидуално оформени арт апартаменти, създадени от екип от скулптори и художници, дошли отблизо и далеч.

От 126 кандидати бяха избрани 31 художници и скулптори да работят върху ледения хотел тази година. Те са дошли от страни като САЩ, Австралия и Япония.

Ледът идва от Торне, 522-километрова река, която представлява част от границата между Швеция и Финландия.

istock
istock

Ледът, който образува строителния материал, се извлича от реката на големи блокове в края на март или началото на април, когато реката е замръзнала най-плътно. След това блоковете се съхраняват до готовност за изграждане.

Къде да посрещнем Новата година на сметка

А ледът не се използва само като строителен материал - маси, столове, чаши за шампанско, чаши за уиски и десертни купи също са направени от лед.

Апартамент в хотела ще ви струва страхотните 600 долара (538 евро), но грандиозният див пейзаж, който формира фона на хотела, е безплатен за всички, предприели пътуването, за да му се насладят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg