Служебният министър на туризма Стела Балтова апелира по време на изслушване в НС мярката 9 процента ДДС за всички сектори в туризма да се приложи до края на 2022 г.

Тя напомни, че за сектора действа мярката "60 на 40", която е с нов дизайн и изброи други мерки за безвъзмездно подпомагане на бизнеса, който ще бъде засегнат от прилагането на ограничителни действия според здравния план противоепидемичен план.

Мярката 60/40 ще продължи да се изпълнява до края на годината

Мерките са разписани в предложения от служебния кабинет законопроект за актуализация на държавния бюджет, като министърът каза, че се надява той да бъде приет от НС.

Сред тях министърът посочи мярката за запазване на заетостта "80 на нула", според която се предвижда да се покрива 80 процента от осигурителния доход на засегнатите лица, като ще се поемат 80 процента от осигурителните вноски от страна на работодателя. Тази мярка е разширена с включване и на самоосигуряващите се лица, допълни министърът.

istock
istock

Освен това ще има безвъзмездна финансова помощ за екскурзоводите като самонаети лица на базата на минимален средномесечен доход от 2019 г.
Ще има и мерки за покриване на оперативни разходи на база процент върху сумата на спада от приходите 2020 към 2019 г. на средномесечна основа. Така ще се компенсират и сезонните бизнеси и ресурсът ще се разпредели по-справедливо, каза министърът.

Има ли риск от нова криза заради липсата на персонал в туризма

При ниво 3 по здравния план, когато част от дейността в бранша няма да може да се извършва, ще важи новият дизайн на мярката "60 на 40", както и дотацията от 35 евро на седалка, а при ниво 4 - когато например къщи за гости ще са отворени при специален режим, а за ресторанти и кафенета ще е разрешена само доставката по домовете, ще се се запази и мярката за запазване на заетостта - комбинирано според обхвата ограничаване на дейностите - при над 50 процента спад, да се прилагат мерките "80 на нула", "60 на 40" и "50 на 50" съответно при 30 и 20 процента спад, обясни министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg