За предвидимост и ясни правила за обезщетения на бизнеси при евентуални нови ковид мерки за затваряне или ограничаване на работата настояха представителите на най-голямото обединение в туристическия сектор Алианс на туристическата индустрия в България (АТИБ) по време на среща със служебния министър на туризма Стела Балтова, съобщиха от организацията.

Балтова е обещала на участващите в разговорите от сектора да организира съвместна среща с представители на 5-те ресорни министерства и на техните подчинени ведомства, които имат отношение по определяне на здравните мерки за влизане в страната и на нейната територия, както и за обезщетения на компаниите при нов локдаун.

Хотелиери: Раздават пари на фирми, които не са пострадали от кризата

В най-скоро време ще бъдат проведени съвместни разговори между представители на АТИБ, Министерство на туризма, Министерството на здравеопазването, Министерство на икономиката, Министерство на финансите, Министерство на външните работи Министерство на труда и социалната политика.

Необходими са предвидимост на здравните мерки и яснота върху прилагане на икономическите мерки за обезщетяване на всички засегнати от туристическата индустрия, е подчертал зам. - председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров.

istock
istock

Той е бил категоричен, че е необходимо да е ясно по какви схеми и с какви суми ще бъдат възмездяване всички бизнеси, както и техните служители. Нужно е да се предвиди и да е ясно при какви спадове на оборотите каква ще е финансовата подкрепа, още повече че след близо 2 години ковид има някаква яснота за това какви са мерките и какви компенсациите, както у нас, така и чужбина, е подчертал Димитров.

Според организацията е необходимо здравното ведомство да даде предварителна информация при каква заболеваемост ще бъдат налагани мерки и какви ще бъдат те, какви ще са правилата за влизане в страната и за работа на бизнеса. От икономическото ведомство трябва да имат план какви компенсации ще бъдат давани на затворените изцяло бизнеси и техните служители, както и при какви условия ще се случва това, а финансовото министерство да осигури необходимите за целта средства, е подчертал Димитров.

Ще оптимизират подкрепата за бизнеса

Министерство на труда и социалната политика трябва да знае и да уведоми бизнеса какви мерки ще предприеме за запазване на работните места, а туристическото да осигури карантинни хотели и правила за действие не само за посрещане на чужди туристи, но и за реакция при заразени или с положителни проби такива.

istock
istock

Димитров е бил категоричен и че е задължително при ново затваряне да бъдат предвидени и обезщетения за хотелиерите, които единствени досега не са получили помощ.

Необходима е и предвидимост относно здравните заповеди за влизане в страната, е била категорична председателят на Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ) Павлина Илиева.

До края на август може да се кандидатства по мярката 80/20

От АТИБ са поискали да отпадне и изискването за предоставяне на негативен тест при прибиране от страна, включена в червена зона на ваксинирани българи и такива, които предоставят документ за преболедуван COVID-19.

Според представителите на Алианса трябва да бъде премахнато и изискването българските граждани и постоянно пребиваващите да представят два PCR теста при влизане в страната от държави в червените зони, за да не се лишават те от правото им на здравна помощ, което трябва да получат у нас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg