Работи се за оптимизацията на гаранционната програма в подкрепа на бизнеса, пострадал от пандемията, за да достигнат средствата до повече нуждаещи се фирми, съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков в отговор на въпрос в рамките на рубриката "Властта говори! Открито" във фейсбук страницата на Министерския съвет. Петков каза, че вчера е разговарял по темата с ръководството на НАП.

Румен Спецов дойде при мен и каза - имам идея как да оптимизирам още по-добре програмата, каза министърът. Петков даде пример с това, че много от компаниите не са могли да се възползват от гаранционната програма, защото са имали задължения към държавата.

Платиха над 2,5 млн. лв. на още 500 фирми за подкрепа с оборотен капитал


Ако успеем част от кредита да отиде първо за плащане задълженията към държавата, но фирмите да могат да вземат кредити, това ще "отпуши" още един голям брой компании, които ще могат да вземат заеми, а държавата ще може да си върне задълженията, коментира министърът. Той допълни, че по това предложение ще се водят разговори с банките, които са партньори по програмата.

БТА
БТА

През втората половина на юни започна програмата "Възстановяване" в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете. С програмата се "мобилизира до 2,5 млрд. лв. финансиране за бизнеса. Изискванията за кандидатстване са поне 3 години фирмите да са оперирали. Кредитът ще бъде без обезпечения, срокът му е до 7 г., като първите 12 месеца са гратисен период.

Колко фирми обявиха доходите си пред НАП

Министърът напомни, че средства по програма не са бюджетни и отбеляза, че финансовият министър ще внесе в НС предложение с актуализацията на бюджета да бъдат заложени 400 млн.лева допълнителна помощ заради очакванията за трета и четвърта пандемична вълна, като целта е да има готови средства за септември, октомври, ноември и декември. Министърът изрази надежда това предложение да бъде подкрепено от НС. Мярката "60 на 40" също продължава.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg