От началото на пандемията от държавния бюджет в подкрепа на хората и бизнеса са дадени 6,1 млрд. лева, съобщи финансовият министър в оставка Кирил Ананиев на среща с премиера Бойко Борисов. Срещата на Бойко Борисов с част от министрите от кабинета в оставка беше излъчена на страницата на Борисов във Фейсбук.

За миналата година за борба с пандемията и помощ на бизнеса и домакинствата са изхарчени 4,1 млрд. лева, което е равно на 3,5 на сто от БВП. Те са равни на дефицита за миналата година на касова основа, което потвърждава, че ако я нямаше пандемията, ние щяхме да сме единствената държава в ЕС, която щеше да завърши 2020 година с балансирано бюджетно салдо.

Част от мерките за облекчаване на бизнеса продължават в София


Мерките в бюджета за подкрепа на домакинствата, заради пандемията са общо 2,2 млрд. лева, като от тях 1.2 млрд. лева са дадени миналата година и един милиард лева - тази година.

Ананиев

Мерките за подкрепа на бизнеса са 2,3 млрд. лева, от които миналата година са изхрачени 1,9 млрд. лева и 400 млн. лева през 2021 година. Мерките за органите за държавното управление са 1,6 млрд. лева, от които миналата година - един милиард лева, и 600 млн. лева - тази година, каза финансовият министър.

По-малко нови безработни за трета поредна седмица

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на икономиката Лъчезар Борисов също изтъкнаха, че през техните ведомства са осъществявани редица мерки и са изхарчени огромни суми за подпомагане на хората и на бизнеса.

Нивата на безработица в страната са паднали до нивата от преди кризата заради пандемията, каза Деница Сачева. Безработицата сега е около 201 хиляди души, колкото и преди пандемията или 6,7 на сто уточни тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg