Близо 105 хиляди са новорегистрираните безработни от началото на годината до момента. За същия период постъпили на работа са малко над 79 хиляди  души.

Това сочат най-новите данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта от специализираното наблюдение на пазара на труда заради пандемията от Covid-19.

За последната наблюдавана седмица от 19 до 25 април в бюрата по труда в цялата страна са регистрирани 4700 души, а устроените на работа са 5500.

Коя категория труд се води времето, през което сте безработни

Данните сочат, че са трета поредна седмица новорегистрираните безработни са по-малко от започналите работа чрез бюрата по труда.

Главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира пред БНР, че една от причините за тази тенденция е облекчаването на противоепидемичните мерки и поетапното отваряне на различните видове бизнес – основно търговски обекти и ресторанти.

istock
istock

„Има благоприятно влияние за намаляване на нивата на регистрираната безработица и Националният план за действие по заетостта. В началото на месец април бяха обявени повече от 9000 свободни работни места със субсидиране на работната заплата. И имаше възможност и бизнеси, които се нуждаят от работници, да кандидатстват по тях“, каза Атанаска Тодорова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg