Агенцията за социално подпомагане започва да изплаща от днес еднократната финансова помощ от 120 лева на хората с пенсии от 300 лева и 1 стотинка до 369 лева.

Средствата ще бъдат за 392 хиляди пенсионери като компенсация съгласно Закона за държавния бюджет. Крайният срок за разплащане по банкова сметка или в пощенски клон е 26 април включително.

Кого ощетява вдигането на възрастта за пенсиониране

Водещият критерий за предоставянето на финансовата подкрепа за хранителни продукти е само размера на изплащаната пенсия без значение от вида ѝ, обясни пред БНР Людмил Димитров - главен експерт в социалното министерство.

„Текстът на закона е пенсионери. Отчита се размерът на пенсията, сбор от пенсиите и добавките към тях. Нека хората да знаят, че добавката, която се изплаща в размер на 50 лв. месечно, тя няма да се взема предвид при изчисляване на дохода“.

istock
istock

НОИ е предоставил на Агенцията за социално подпомагане по служебен път информацията за правоимащите пенсионери.

Как да поискаме преизчисляване на пенсията

„На хората ще се изплащат тези помощи, там, където получават пенсиите си и по начина, по който те получават пенсията си, т.е. или по банкова сметка“.

В случай, че някой от гражданите не получи дължимите средства в пощенска станция, от която обикновено взима пенсията си, е необходимо да се обърне към Дирекция „Социално подпомагане“ по местоживеене за уточняване на актуалния му адрес, за да може да бъде включен в списъците в следващ период.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg