От днес чешките туристи ще пътуват до България без PCR тест и карантина, съобщи Министерството на туризма.

Решението е взето в телефонен разговор между вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и Адам Войтех, министър на здравеопазването на Чешката република.

Срив с 59% при пътуванията на българи в чужбина

"Чехия е важен партньор за развитието и на сектора у нас и това решение е отличен напредък", заяви вицепремиерът. Тя посочи още, че е провела работни срещи с представители на туроператори, работещи на чешкия пазар и това решение ще подпомогне много дейността им, както и положителното приключване на летния сезон.

istock
istock

България е предпочитана туристическа дестинация за семейна почивка от чешките туристи, като през 2019 г. общият брой на туристическите посещения от Чехия е повече от 189 хил., информира още министърът.

"Ние следим отблизо ситуацията в България и може да потвърдим, че от наша гледна точка тя се подобрява и затова страната е в листа на сигурните и безопасни дестинации, който ще бъде публикуван утре", обясни министър Войтех.

Очакват с 40% по-малко туристи у нас през зимата

Той коментира още, че страната е сред любимите дестинации за пътуване на чешките граждани и от 1 септември, ще могат да я посещават без всякакви препятствия.

istock
istock

Унгария реши да допусне туристи от трите си източноевропейски съседки - Полша, Чехия и Словакия да влязат в страната със скорошен негативен тест за корнавирус, предаде Ройтерс, като цитира министерството на външните работи.

Миналата седмица Унгария предупреди, че ще затвори границите си за чужденци от днес, за да предотврати увеличаване на случаите на коронавирус. Прибиращите се унгарски граждани могат да излязат от 14-дневна карантина само ако дадат два негативни теста за КОВИД.

Но след разговори вчера с чешкия премиер Андрей Бабиш, унгарският премиер Виктор Орбан се съгласи да позволи влизането на чешки граждани, които вече са резервирали почивки в Унгария за септември. Облекчението впоследствие беше разширено и за Полша и Словакия, съобщи късно снощи външното министерство в Будапеща.

istock
istock

Посетителите, пристигащи в Унгария, ще трябва да представят отрицателен тест за КОВИД най-много отпреди пет дни, което според Будапеща дава достатъчни гаранции за безопасност.

До вчера Унгария е докладвала за 6139 случая на коронавирус и 615 смъртни случая. Броят на новите случаи нарасна през последните дни, точно когато Унгария се готви за старта на учебната година, отбелязва Ройтерс.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg