„Хората за Нова година ще празнуват и те ще празнуват, както в предишни години. Всеки един от тях е със съзнанието, че трябва да се пази. Презумпцията е, че всеки който идва към вас е болен и може да ви зарази.

Това каза в интервю за БГНЕС Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.
Масово ще се празнува Нова година. Тя е едно пожелание да бъдем здрави и да излезем от тази ситуация, в която сме“, каза той.
 
Драганов посочи, че в деня на обявяването на новата заповед на здравния министър е имало 5228 места за настаняване в търсачките.
 
„За Коледа и НГ те са с 3200 по-малко. Това означава, че имаме 3200 места за настаняване извън тези, които са за близки и роднини. Това като динамика показва, че ние ще имаме някъде от порядъка на 500 000 пътувания вътре в страната и около 30 000 пътувания в чужбина“, посочи директорът на Института за анализи и оценки в туризма.
 
По думите му има много интересни оферти, които са свързани с безплатен PCR тест, застраховка срещу коронавируса, връщане на парите обратно, въобще браншът дава пълни гаранции на хората и посочи, че интересът е насочен към Африка, Египет, Занзибар, Средния Изток както и, че има много добри оферти за Карибския басейн.

istock
istock

„Туризмът успешно преодоля първия етап на кризата – затварянето, което беше след 13 март и през лятото демонстрира устойчивост в частта – къщи за гости, малки семейни хотели, балнео, спа и уелнес.

Качват цените на празничните куверти заради новите здравни разпоредби

В голяма част от местата за настаняване през август и септември нямаше свободни места. Ние наблюдавахме как работи устойчивият туризъм, който е семейният”, обясни Драганов.
 
Той коментира, че пандемията е сериозно изпитание за големите хотели, които са пострадали, тъй като разчитат на нискотарифните компании, нискобюджетните туристи и са за масово изхранване ол инклузив.

istock
istock

„Те нямаха клиенти в целия свят и съответно в България. Там има драстичен спад. Видяхме, че тези хотели не са приспособени гъвкаво да се пренасочат към вътрешния пазар и да подготвят достатъчно атрактивни оферти”, посочи директорът на института.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg