Пандемията предизвика драматичен отлив на чуждестранните туристи в България.

Същото обаче не може да се каже за вътрешния туризъм. Въпреки ограниченията покрай разпространението на коронавируса в страната, българите не се отказват да пътуват. 

Доказват го и данните на Единната система за туристическа информация /ЕСТИ/ към Министерството на туризма.

70 на сто спад на резервациите в туризма

В разгара на зимния сезон, Велинград се оказва най-търсеното място за планински почивки у нас. 

През последния месец на 2020 -та  малкият родопският град, обявен за СПА столица на Балканите, е посрещнал близо 12 хиляди сънародници, като по този начин успя да измести дори популярните ски центрове като Пампорово и Боровец.

istock
istock

Хората го предпочитат, заради чудесните СПА хотели и възможностите за разходки на чист въздух до природните забележителности и древните селища на Родопите.

Хотелиери: Заетостта на хотелите рядко надхвърля 10-15 на сто


В момента, най-търсени са СПА курортите и малките семейни хотели и къщи за гости, които гарантират здравословен отдих в сигурна среда.  

Сред предпочитаните ни зимни дестинации са още термалните извори на Хисаря в Средна гора, който през месец декември 2020г. посрещна 4400 туристи, както и разложкото село Баня, в Югозападна България.

Напоследък селото се наложи като хит сред българите, благодарение на лечебните си води, минералните басейни и вкусната домашна кухня. В края на 2020 г. над 3400 българи са избрали да почиват в живописното село, разположено в подножието на Пирин.

istock
istock

В същото време, българските туристи не могат да компенсират сериозния туристически отлив в известни наши СПА дестинации като Девин и Сандански, които преди пандемията, разчитаха най-вече на чуждестранни гости, предимно от съседна Гърция.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg