Българите вече резервират почивка за Коледа и Нова година. Нагласите им обаче не са се променили и те са съобразени с финансовите им възможности.

Когато се търсят дестинации в чужбина за края на декември, се предпочитат екзотични и топли места, коментира пред БНР-Радио София Димитрина Горанова, председател на  Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Тя потвърди, че инфлацията се е отразила на туристическите услуги и те са средно с около 20% по-високи цени.

Туристическият бранш е притеснен за зимния сезон у нас

Засега не се забелязва рязко намаляване на интереса от пътуване и почивка заради поскъпването.

За празници най-много се търсят къщи – за семейство или компания, СПА хотелите, както и зимните курорти. Ски ваканциите обаче са се изместили за след Нова година, заради липсата на сняг през последните години.

istock
istock

Българите, за разлика от хората от Централна Европа, все още не са свикнали да планират и резервират почивки и пътувания достатъчно рано. Затова често когато потърсят предпочитаните места за запълнени.

Войната в Израел неминуемо ще се отрази и на туристическия бизнес у нас, защото от тази страна идват немалко посетители. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg