Група българи, платили за екскурзия в Йордания, решават да не заминат заради заплахата от военни действия в Близкия изток и предупреждението на МВнР, че не е препоръчително да се пътува в тази посока. Хората предложили на туроператорската агенция да ги пренасочи към друга, по-безопасна, дестинация, дори и срещу доплащане.

„Отговорите, които получаваме от туристическата агенция, са твърде неадекватни. В преписката на няколко пъти искахме да прелокират за по-скъпа дестинация, а отговорът е, че дължим 100% неустойка за прекратяване на договора. Или трябва да заминем, защото Йордания била спокойна държава и полетите се осъществяват”, обясни Веселка Цолова пред NOVA.

Хората настояват да получат парите си обратно.

Какво да направите, ако сте платили за екскурзия, а тя се отмени


„Опитвахме се да стигнем до някакво разумно решение и компромис. Не получихме адекватно отношение. Очаквах инициативата да е от тях. В договора има точка, според която дължим неустойка 100%, когато прекратим договора 21 дни преди датата на заминаването. В общите условия има друга точка, според която пътуващите можем едностранно да прекратим договора, когато на територията или близки до нея се развиват непредвидени действия”, каза още тя. Групата, заявила екскурзията, може да загуби над 11 000 лева.


От туристическата агенция обясниха, че са само посредници между крайния клиент и туроператора, който организира екскурзията. NOVA опита да се свърже с управителя на агенцията, но без успех.

„Тези хора нямат никакъв проблем да пътуват до Йордания. В момента нищо не може да помогне на чувствата на самите пътуващи. Те взимат тяхно самостоятелно решение”, обясни Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма.

Повече гледайте във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg