Цените на самолетните билети могат да скочат с близо 10 на сто това лято, тъй като европейците се опитват да "избягат" след две години на тежки ограничения за пътуване, предаде ДПА, като цитира шефа на Wizz Air Йожеф Варади.

По думите му билетите вече са по-скъпи, отколкото бяха преди началото на пандемията. Варади очаква цените да се повишат допълнително през второто финансово тримесечие нa компанията, което е между юли и септември.

Загубен или повреден багаж при полет - какво да направим

Резервациите през първото финансово тримесечие са високи, като при средните тарифи има тенденция към растеж - с ниски едноцифрени числа спрямо същия период на финансовата година, приключила през март 2020 г., отбеляза той.

За второто финансово тримесечие очакваме тарифи с по-високи едноцифрени числа, които ще са по-високи от същия период на 2020 г., коментира шефът на Wizz Air. Така увеличението на цените може да се доближи до 10 на сто, въпреки че компанията не разкри по-подробна информация.


Wizz Air предупреди акционерите си, че проблемите по летищата през последните седмици ще доведат до оперативна загуба за авиопревозвача през първото тримесечие на финансовата му година. Недостигът на персонал за въздушен контрол, сигурност и други елементи от веригата за доставки влияят пряко на авиокомпаниите, служителите и клиентите ни, коментира Варади.

Вдигат цените на билетите за самолет

Авиационният сектор продължава да е изложен на външни обстоятелства като нарушенията в контрола на въздушния трафик и продължаващите оперативни проблеми с летищата, които се прибавят към непостоянната макро среда, подчерта шефът на Wizz Air. В резултат на това  на този етап не предоставяме допълнителни финансови насоки за годината.

Броят на пътниците, които Wizz Air е превозил, е нараснал повече от двойно от 10,2 милиона до 27,1 милиона през финансовата година до края на март. Приходите на компанията са се увеличили със 125 на сто до 1,7 милиарда евро, а загубата преди облагане с данъци от 567 милиона до 642 милиона евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg