Според обнародвания последен годишен доклад на Европейската агенция за околна среда за качеството на водите за къпане, 85,4% от местата за къпане в Европа отговарят на най-строгите стандарти на Европейския съюз за „отлично“ качество през 2023г.

96% от всички официално идентифицирани водоеми за къпане отговарят на минималните стандарти за качество, като само 1,5% са определени като „лоши“.

Най-голям дял на отлични води за къпане се наблюдава в Гърция, Хърватия, Кипър и Австрия. В Белгия, България, Люксембург, Малта, Австрия и Румъния всички официално идентифицирани води за къпане отговарят най-малко на минималния стандарт за качество през 2023 г.

В доклада за България се посочва, че водите за къпане са качествено класифицирани по двата микробиологични показателя (Ешерихия коли и чревни ентерококи), определени в Директивата за водите за къпане. Всички докладвани води за къпане (включително тези, които не могат да бъдат класифицирани по качество поради липса на проби) са в съответствие с минималните стандарти за качество на Директивата, класифицирана като „достатъчна“ или по-добра.

Кои са най-чистите плажове у нас

В оценката, изготвена от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) в сътрудничество с Комисията, се подчертава къде плуващите могат да намерят безопасни места за къпане в Европа това лято. Тя е насочена специално към безопасността за къпане чрез наблюдение на бактерии, които могат да причинят заболявания при хората, а не върху общото качество на водата.

istock
istock

Докладът отчита, че през 2023 г. качеството на крайбрежните води като цяло е по-добро в сравнение с вътрешните води. 89% от класифицираните крайбрежни зони за къпане са с отлично качество в сравнение с малко под 79% от вътрешните водоеми.

След приемането на Директивата за водите за къпане през 2006 г. делът на водите за къпане с лошо качество на водата е намалял през последното десетилетие и понастоящем е стабилен от 2015 г. насам. Въпреки това рисковете за здравето от плуване във водите за къпане продължават да бъдат проблем, като през 321 г. в ЕС са докладвани 2023 „бедни“ обекта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase