Международното жури на Програма „Син флаг“ на своето заседание на 19 април 2023год. прегледа получените кандидатури и отличи с престижната световна награда Син флаг най-добрите световни плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове за 2023 година.
 
За да се класират за тази висока награда, трябва да бъдат изпълнени и поддържани от тях поредица от строги критерии за околната среда, образованието, безопасността и достъпа. Синият флаг е въведен в България през 1995 година с награждаването на плаж Слънчев бряг с отличието.

Всяка година Син флаг се присъжда на над 5000 плажа, яхтени пристанища и туристически кораби в 50 страни по света.

Международното жури присъди Син флаг на 21 плажа и едно яхтено пристанище в България. Страхотната новина идва точно навреме за тези, които решават къде да се насочат за летните си почивки и се нуждаят от сигурно, охранявано място с безупречни услуги и най-високо качество на водата за къпане, съоръженията, екологично образование и управление. Необходими са много упорит труд и всеотдайност, за да управлявате плаж или яхтено пристанище според отличните стандарти, изисквани от Програма „Син флаг“.
 
През 2023 година заслужилите престижния световен стандарт Син флаг в България са плажовете на Бялата лагуна, Албена, Кранево-Север, Златни пясъци, Слънчев ден, Хижа Черноморец-Юг, Бяла-Юг, Обзор-Централен, Свети Влас-Изток, Свети Влас–Нов плаж, Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Поморие-Изток, Къмпинг Черноморец, Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг и Аркутино, както и единствената, отговаряща на световните стандарти и отличена марина в България – Марина Диневи.

Колко ще плащаме за чадър и шезлонг на плажа

Синият флаг произхожда от Франция от 1985 г. и като най-утвърденият еко-етикет в света има мисията да насърчава екологичното образование и устойчивото развитие на туризма и цели да повиши екологичното съзнание и да насърчи доброто управление на плажове, яхтени пристанища и лодки за екотуризъм по целия свят.
 

istock
istock

Според Националния координатор на Програмата „Син флаг“ тя се е доказала през годините като отличен пример за успешна процедура, създаваща възможности за овластяване на всички заинтересовани страни в досег с плажовете – местни жители, туристи, концесионери да допринесат положително за устойчивото управление на крайбрежието, да опазват крайбрежните екосистеми, като същевременно се привличат нови посетители и се насърчава отговорният туризъм.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg