Градските туристически дестинации се възстановяват много бързо след пандемията. Общинското предприятие по туризъм в София очаква възстановяване на броя на туристите спрямо периода преди нея и дори по-добри резултати през 2023 г.

През миналата година броят на туристите е бил на ниво 80 на сто от тези през 2019-а. Градът разполага с хотели различна категория и 27 000 легла, като средната заетост е между 25 и 30%.

Коя е най-желаната от българите дестинация за пътуване

"Има значителен ръст на туристи спрямо предходните години", подчертава Людмил Пелов, директор на общинското предприятие по туризъм.

През 2022 г. ръстът е бил над 61% спрямо 2021 г. , като чуждестранните туристи са били повече от българските. 2,4 дни е средната продължителност на престоя в София.

Водещите пазари се запазват - Израел, Италия, Германия, Румъния, Турция. Връщат се туристите от Великобритания и Гърция.

Поляците пък познават България по-скоро като морска дестинация, но са проявили интерес и към София заради културата на семейния тип туризъм, сподели впечатления от скорошно изложение във Вроцлав Людмил Пелов.

istock
istock

След откриването на редовна линия на "Райън еър" Вроцлав – София два пъти седмично се очаква туристопотокът от Полша да се засили.

Най-застъпена сред посетителите на София е възрастовата група 30-44 години, на младите и активни хора, следват групата до 59 години и младежите. Възрастните са най-малко.

90% от туристите в СПА курортите са българи

Сред най-предпочитаните продукти са пешеходна обиколка на центъра, благоприятствана от близостта на обектите, дегустации на вина, полудневни или целодневни екскурзии до Витоша, както и еднодневни турове в рамките на деня до недалечни дестинации като Рилския манастир, пояснява Пелов.

"Хората много често помнят силно емоциите. Няма да запомнят цялата историческа информация, но ще запомнят, че са се забавлявали", казва екскурзоводът Славян Кановски. По думите му, когато някой турист се влюби в София, той препоръчва града и на други свои познати. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg