През настоящата година очакванията на хотелиерите в страната да се постигне ръст на бизнеса средно с между 10 и 15 процента, каза днес във Варна Георги Дучев, председател на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели и директор на Хотелския форум.

Той уточни, че организацията е извършила национална анкета и прогнозата за увеличението е на база резултатите от допитването.

За летния сезон има доста позитивни очаквания за ръст на гостите от някои от пазарите, основно Англия и Румъния, допълни Дучев. По думите му добри сигнали в това отношение има и от скандинавските страни. Като проблем той очерта германския пазар, който все още не се развива добре, но има надежди това да се промени.

Румънските туристи с висок интерес към България

Сред генериращите пазари за нашата страна на първо място е Румъния, каза още Дучев. По думите му след това са Германия и Полша. Сред пазарите с голям потенциал за страната ни са и Чехия и Словакия.

istock
istock

Освен войната в Украйна, и войната в Израел се отрази зле върху бизнеса, коментира Дучев. По думите му от сблъсъка в Близкия изток е потърпевш градският туризъм у нас, както и зимните курорти.

Израелските туристи на практика изчезнаха, но се очаква да има възстановяване на полетите и раздвижване на този пазар, допълни Дучев. И подчерта, че когато България се рекламира в чужбина, преди всичко трябва да се акцентира върху това, че сме сигурна и спокойна дестинация. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase