Забраната за влизане на сръбски туристи е поредния удар, оплакват се хотелиерите в Гърция.

Оказва се, че българите и румънците съставляват основния туристически поток в северната част на южната ни съседка. Заетостта на хотелите по гръцките острови достига едва 15%.
 
Последните сръбски туристи преминаха в Гърция минути пред 6 часа тази сутрин. Десетки сръбски коли останаха в неутралната зона на граничния пункт "Кулата - Промахон" през нощта и гръцките власти се принудиха да позволят влизане на туристите.
 
Пред камерите на гръцките медии сърбите благодариха на българите, които са им давали предимство, за да влязат в Гърция.
 
Председателят на Съюза на хотелиерите посочи загубите за туристическия пазар от забраната за почивка на сръбски туристи. Той каза, че вече дори и прогнози не могат да се правят за развитието на сезона въпреки оптимизма на министъра на туризма Теохарис, който обеща "успешен август".
 
В Северна Гърция и предимно на Халкидики основните туристи в този период са само българи и румънци. Те обаче резервират в последния момент, защото се страхуват да не се въведат нови забрани.

istock
istock

Затворената граница при "Маказа" унищожи и малките надежди за туризъм в Северна Гърция, оплакват се пред медиите хотелиери и собственици на таверни от този район.

14 критични дни за регулацията за туристи в Гърция

Спряха и еднодневните екскурзии на българите, съобщават от Кавала.  Едва 15% от хотелите имат туристи, коментират от гръцките острови.

Дори от Крит не очакват до края на сезона да пристигнат повече от 30% от броя на туристите от миналата година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg