Очаква се в бъдеще туристи и туроператори да се насочат към Северна Европа, след като горещи вълни парализираха южната част на континента и накараха летуващите да се замислят за дестинации с по-ниски температури.

Средиземноморският регион остава най-популярен в Европа сред туристите, но резервациите за страни като Дания, Финландия, Нидерландия, Норвегия и Швеция се увеличават в сравнение с миналата година, сочат данни на "Мастъркард" (Mastercard), цитирани от Ройтерс.

Жегите напълниха хотелите в Родопите

Фактори като по-евтините самолетни билети и по-слабите местни валути може и да имат роля в привличането на туристи към скандинавските страни, но един от най-големите туроператори в света - германският концерн ТУИ (TUI), заяви, че изменението на климата също ще тласне повече туристи на север.

Сезонът на пътуванията се измества като започва по-рано през пролетта и приключва чак през есента, обясни главният изпълнителен директор на ТУИ Себастиан Ебел. Компанията може да предложи повече ваканционни пътувания до скандинавските страни, Нидерландия, Полша и Белгия, добави той.

istock
istock

"Ще пътуваме до Гърция до средата на ноември. Попитах моите колеги, дали не трябва да отворим (сезонна за пътувания до Гърция – бел. р.) до края на годината, до или след Коледа", каза още Ебел пред медии.

Гърция предлага безплатна почивка на туристите заради пожарите

"Това ни дава повече възможности за растеж", аргументира се ръководителят на ТУИ.

Германската компания наскоро обяви, че за нея може да възникнат разходи за 25 милиона евро (27 милиона долара), свързани с горските пожари в Родос, Гърция.

Дестинации като Северна Норвегия също отчитат увеличено търсене, съобщават туроператори.

Островите Вестеролен в Северна Норвегия са посрещнали гости от Централна и Южна Европа, които са дошли тук, за да избягат от горещините, според платформата за туристическа информация за региона. Това е довело до създаването на повече директни полети до Северна Норвегия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg