Очакваните рекордни приходи от туризъм в Гърция засега изглежда се потвърждават от значителните разходи за едно пътуване от страна на пристигащите чужденци, както и от нетния брой на пристигащите, които надхвърлят тези от рекордната 2019 г., преди избухването на пандемията от Ковид.

Приходите от туристически пътувания на чуждестранни туристи през тази благодатна година достигнаха 18,2 млрд. евро. Държавните служители, както и професионалистите в сектора, се надяват, че те могат да достигнат почти 20 млрд. евро.

Тази оценка се основава на няколко факта. Разходите на един пътуващ за едно пътуване са с около 9 % по-високи. Освен това през юни пристиганията на 14-те най-големи регионални летища в Гърция са били с 4,6% повече, отколкото през юни 2019 г. Въпреки че данните от юли все още се обработват, изглежда, че пристиганията са били с почти 10% по-високи, отколкото през 2019 г.

Хотелите на островите в Гърция пълни до средата на септември

През август също се наблюдават безпрецедентни нива на пристигания, а резервациите за септември са силни. Но нарастването на разходите и резервациите изглежда е съсредоточено в 4- и 5-звездни хотели и курорти, както и в краткосрочните наеми; по-ниско оценените хотели и други обекти изглежда не споделят тази печалба.

istock
istock

Професионалистите и анализаторите в сектора обясняват, че това е резултат от структурна промяна в качеството на международните пристигания, която е била очевидна още преди пандемията. Това създава условия хотелиерите да повишат таксите си, тъй като сега работят с клиенти с по-високи доходи. А повишаването на таксите е и разумният вариант, тъй като разходите са нараснали значително в новия инфлационен климат.

Българите избраха гръцкото и турското море пред родното

В същото време пътуващите с по-скромни средства, сред които и много гърци, търсят по-конкурентни цени в по-слабо развитите дестинации.

Тази тенденция дразни много гърци, но потенциално би могла да разшири ползите от туризма в други региони извън обичайните бляскави дестинации. Понастоящем южните острови в Егейско море и остров Крит заемат лъвския пай от приходите от туризъм.

istock
istock

Разпределянето на средствата ще изисква значителни инфраструктурни подобрения в цялата страна, за да се направят дестинациите привлекателни за клиенти с високи доходи.

В тази среда интересът към придобиването на хотели остава висок. Тази седмица Lampsa Hotels продаде своя курорт Sheraton Rhodes на испански фонд. Предстоят още успешни сделки, съобщи "Катимерини".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg