В Гърция настояват да се намалят данъците върху горивата по българския модел. Страната е с най-високата цена на бензина в Европа, сочат статистически данни.

Председателят на съюза на търговците на горива и собствениците на бензиностанции Темис Курдзис направи шокиращо изявление пред медиите, че 30% от горивата на пазара са нелегален внос или разредени. 

Той посочи, че докато цената на петрола от началото на годината е със 100% увеличение, цените в Гърция са се увеличили с 200%.

Около милион на ден се харчи за отстъпката от горивото

Курдзис заяви, че действително се извършват проверки по бензиностанциите, но цялата система за контрол не отчита нарушенията и тя трябва да се промени.

За пример беше посочено, че в България литър дизел е с 50 евроцента по-евтин, отколкото в Гърция, защото акцизът и данъците са по-ниски. Търговците на горива предлагат да се  въведе българския модел, за да се облекчат потребителите.

istock
istock

Опозицията вече няколко месеца настоява да се премахнат данъците върху горивата до края на енергийната криза, докато правителството отказва да въведе тази мярка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg