Почти 16 млн. лева е общата сума от направената компенсация от 25 стотинки за зареждане на литър гориво (дизел, бензин, пропан-бутан, метан) към 25 юли 2022 г. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Сумите от отстъпката за отделните видове горива са: бензин - 4 млн. лв., дизел - близо 5,5 млн. лв., пропан-бутан - 6,3 млн. лв., метан -  4150 лв.

Антикризисната мярка в помощ на физически лица, за която с актуализацията на бюджета бяха отделени 150 млн. лева, е предвидено да действа до края на годината, като започна на практика да се прилага от ранните часове на 9 юли. Така за 17 дни през юли за отстъпката са "изразходени" близо 16 млн. лева или средно около 1 млн. лева на ден. 

Мамят ли с бензиностанции с грамажа на горивата

Началото на периода, в който започна да се прилага тя, съвпадна с активния летен сезон, през който традиционно пътуванията са най-много във връзка и с годишните отпуски.

Изчисленията на финансовото министерство са 150-те млн. лв. да са достатъчни за прилагане на мярката до края на 2022 г. В интервю за БТА от 13 юли от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) посочиха, че по груби изчисления на асоциацията, на базата на публично достъпната информация, обявеният срок до края на годината е сравнително правилно планиран.

istock
istock

"Но е възможно при засилено търсене да се съкрати с 4-6 седмици, тоест до средата на месец ноември. Тук е и основният въпрос за петролните компании, а именно, че нямат информация за изразходваните средства, което може да бъде проблем към края на периода", коментира тогава Светослав Бенчев, главен юрист на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Според данните, постъпващи в НАП, има ръст в продажбите на количество горива като цяло, но каква е ситуацията по видове горива ще може да бъде отчетено след края на месеца.

От приходната агенция извършват анализ на процеса по предоставяне и отчитане на отстъпката с получаването на данни от всички бензиностанции в страната, които я прилагат. Самият процес на отчитане от страна на бензиностанциите започва от 1 август. Данъчната декларация, съгласно Закона за ДДС, подавана до 15-о число на следващия месец, ще се придружава от специален допълнителен документ, в който ще бъде вписван и доказван обемът (стойността) на направените отстъпки. В петдневен срок от приемането от страна на приходната администрация, сумата трябва да бъде възстановена на лицето, предоставящо помощта. От НАП уточниха, че на този етап няма затруднения при предоставянето на компенсацията от 25 ст. на литър и не са констатирани нарушения на правилата. 

При какви случаи отказват отстъпката за гориво

За приходната агенция отпускарският сезон е свързан и с активна контролна работа в търговски обекти по Черноморието, както и наблюдение на големите борси и тържища там. 

По време на лятната кампания, от 1 юли до момента служители на "Фискален контрол" са извършили общо 859 контролни действия, в това число 5-дневни наблюдения на общо 355 големи борси и тържища и проверки на над 500 търговски обекта. При извършените контролни действия от началото на месеца са установени 240 нарушения и са предприети действия по запечатване на 17 обекта. 

istock
istock

Най-честите нарушения, които са констатирали фискалните инспектори до момента, са несъответствия в касовите наличности и сумите, маркирани на фискалните устройства. 

При извършваните наблюдения се установява тенденция на значително завишаване на декларираните обороти за времето, в което има присъствие на фискални инспектори в обекта, сравнено с предходни периоди, посочиха от НАП.

За 2021 г., поради пандемията, не е провеждана лятна кампания. Лятна контролна кампания е имало през 2020 г. Към 22 юли 2020 г. нарушенията са били 144, като те са идентични с констатираните през настоящата лятна кампания. 

Издават ли касови бележки по морето

В момента съвместно с "Главна инспекция по труда" НАП следи дали сезонните работници имат сключени трудови договори. Целта на кампанията е да бъде предотвратено укриването на данъци и осигуровки при недекларирания труд и да бъдат предпазени работниците от вредите, които причинява за тях "заплатата в плик".

istock
istock

"Заедно с ГИТ проверяваме имат ли работниците договори, с какво работно време и др. Обменяме информация и наблюдаваме значително повишаване на доброволното спазване на законодателството от страна на работодателите", посочиха от НАП.

Наскоро приходната агенция спря внос на кафе, маскирано като музикални инструменти. В отговор на въпрос кои са "най-екзотичните" опити за избягване на данъчно облагане, от приходната агенция съобщиха, че обикновено инспекторите констатират нарушения при извършване на фискален контрол на влизащите в страна камиони през гранични контролно-пропускателни пунктове.

Най-честите случаи са свързани с представяне на документи с невярно съдържание. В тях се посочва един вид стока, а при физически оглед на товара се установява стока с висок фискален риск. Например, по документи това са керемиди, палети или кашони с авточасти, но под тях фискалните инспектори откриват месо.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg