Националната агенция за приходите (НАП) наблюдава над 140 големи борси и тържища по Българското Черноморие, съобщиха от Приходната агенция.

Инспекторите от звеното за фискален контрол на НАП следят продажбите в тези обекти в продължение на няколко дни и сравняват резултатите с предходни периоди. В повечето от тях данъчните са установили увеличение на приходите за времето на наблюдението.

От 1 юли до момента фискалните инспектори са проверили и над 150 търговски обекта и атракциони край морето, за които има сигнали, че не издават документ за продажба или имат неплатени задължения към НАП в големи размери.

15 милиарда лева за 6 месеца събра НАП

Най-често срещаното нарушение е разминаване между маркираните на касовия апарат суми и наличностите в касата, следвано от неиздаване на касова бележка. От НАП насърчават потребителите да изискват касови бележки при всяка покупка на стока и услуга и по този начин да упражняват своя граждански контрол при отчитането на приходите. 

istock
istock

При над 80 процента от проверките на търговски обекти по Черноморието фискалните инспектори не са открили нарушения, което показва значително повишаване на доброволното спазване на данъчното и осигурително законодателство, сочат данните на приходната агенция. 

Кампании срещу укриването на осигуровки стартира НАП

"Наблюденията в големите борси и тържища по Черноморието ще продължат през целия летен сезон. Основната цел е насърчаването на доброволното спазване на данъчните изисквания от страна на търговците на едро", каза заместник-изпълнителният директор на НАП Георги Арнаудов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg