НАП започва две информационни кампании: "Заплата в плик" и "Данъчно-осигурителни рискове", съобщава приходната агенция.

Целта им е да насърчи гражданите и бизнеса да спазват доброволно своите задължения и да запознае работниците и служителите с рисковете, ако се съгласяват да се осигуряват на по-нисък от реалния си доход, като вземат част от възнаграждението си в брой.

През последните години приходната агенция отчита трайно повишаване на доброволното спазване на данъчно-осигурителното законодателство. Наблюдава се намаляване на броя на рисовите лица и на потенциалната щета за фиска, като приходите от данъци и осигуровки за първите 6 месеца на 2022 г. достигнаха близо 15 млрд. лв. - с над 1,6 млрд. лв. повече в сравнение с миналата година.

Осигуровки и данъци по граждански договори

Всеки човек може сам да изчисли колко би загубил през следващите години, ако не се осигурява върху заплатата, която получава в действителност чрез т. нар. "калкулатор на загубите" в сайта: https://zaplatavplik.bg. Приложението дава възможност на потребителите да разберат от колко средства ще се лишат в бъдеще под формата на неизплатени пари от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. 

istock
istock

Чрез фейсбук страницата на НАП https://www.facebook.com/NationalRevenueAgency обществеността ще бъде информирана за ползите от внасянето на осигуровки върху реалния размер на заплатата, доброволното деклариране и плащане на данъци, изискването и съхранението на касовите бележки при покупка на стока или услуга.  

Кампаниите ще продължат 3 месеца. В поредица от подкаст издания ще бъдат обсъждани теми като "заплата в плик", данъчни и осигурителни рискове в строителството, производството и продажбата на алкохол и на млечни продукти, електронната търговия и др. Потребителите ще могат да изразят и своето мнение по темата за недекларираните възнаграждения или т. нар. "заплата в плик", като попълнят анкетата на НАП. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg