Приходите от осигуровки нарастват със 126 милиона лева през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата. Разходите на общественото осигуряване също бележат ръст от 95 милиона лева, информират от Националният осигурителен институт.

Към 31 март 2022 г., общият размер на отчетените приходи е 2,244 млрд. лв., което представлява 23,2% изпълнение на плана за годината.

Общо отчетените разходи възлизат на 3,9789 млрд. лв. или 23,6% от заложените в плана за годината.

В структурата на общите разходи на НОИ най-голям дял заемат разходите за пенсии, които са в размер на 3,4323 млрд. лв., 24,3% изпълнение на плана за годината. Разходите за пенсии за първите три месеца на годината са с 224,3 млн. лв. или със 7% по-големи спрямо същия период на 2021 г.

Сериозни разлики в осигурителния доход за различните сектори
 

За изплащане на т.нар. "Covid добавки" от 60 лв. към пенсиите на всички пенсионери са изразходвани през първото тримесечие 368 млн. лв. Те не са планирани в бюджета на Държавното обществено осигуряване и се изплащат от сметка за чужди средства на НОИ.

Данните за изпълнението на консолидирания бюджет на общественото осигуряване отчитат и ръст при разходите за обезщетения. Платени са над 518 милиона лева, това е близо 43 милиона лева повече спрямо същия период на 2021 година. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg